Hangosítás és fénytechnika

2004 óta foglalkozom hangosítással, illetve. hang- és fénytechnikai megoldásokkal. Vállalkozóvá válásom előtt más cégeknek dolgoztam ezen a területen. Az elmúlt időszakban rengeteg előadóval, művésszel, együttessel és egyéb művészeti csoporttal dolgoztam együtt. Az előadások egyeztetése során rugalmasan alkalmazkodom az adott produkció igényeihez, így alakult ki mostani felszereltségem is, mely első sorban élő események hangosítására és látványtechnikájára alkalmas, de más produkciót is kellő rugalmassággal meg tud valósítani.

A rendezvények szempontjából fontos szempont lehet, hogy más, speciális területen dolgozó vállalkozókkal is összedolgozom, így a ride-ban ugyan nem szerepel, de akár színpad szállítással és összeszereléssel, videó felvétel készítéssel, rendezvény fotózással, vagy akár LEDfal bérléssel és üzemeltetéssel is kereshetnek bátran!

Hangtechnika

A rendszer professzionális, világszerte elismert gyártók termékeiből épül fel, ezzel biztosítva a legmagasabb hangminőséget, a kellő tudást és rugalmasságot rendezvénye számára. Az analóg és digitális eszköz választék pedig garantálja, hogy minden produkció és minden megrendelő egyéni ízlésének meg tudjak felelni.

Részletek mutatása

A digitális rendszerprocesszor segítségével a beállás gyors és egyszerű. Egy mérőmikrofon és a processzor által megszólaltatott mérőjel segítségével a rendszer beállítja magát. Mindössze néhány perc alatt a kihelyezett hangfalakhoz és a terem akusztikához igazodva kiszámolja a processzor a szükséges beállításokat. A hangkép lineáris lesz, így minden a lehető legpontossabban szólalhat meg. A processzorba épített gerjedés gátló gondoskodik a zavartalan műsormenetről, így a technikus figyelme 100%-ig az előadóké.

A digitális keverőpult segítségével nincs szükség a nagy és nehéz side-rack (oldal rack) jelenlétére. A szerelés lényegessen kevesebb kábelezéssel, gyorsan és hatékonyan megvalósítható. A keverőpult a side-rack effektjeit és processzorait mind tartalmazza. Sőt, még többet is! Minden csatornán elérhető a szokásos előerősítés (gain), mélyvágó (LPF), panoráma és hangerő állításon kívül kompresszor, zajzár (gate) és parametrikus hangszínszabályzó (EQ). Ezen felül pedig a rendszerben 4 kitűnő minőségű effekt futhat a 10 monitor út és a 2 sztereó szub group mellett. Minden kimeneten 31 sávos grafikus hangszínszabályzás (EQ) is elérhető. A beállítások gyors létrehozását megkönnyítik az előre elmentett csatorna profilok, melyek egy-egy adott szituáció előre megalkotott beállításait tartalmazzák, így nem kell minden alkalommal mindent újra átgondolni.

Ha valaki mégis az analóghoz ragaszkodna annak is meg tudok felelni! Keverőpultom és a side-rack eszközei mind professzionális, elfogadott és kifogástalan eszközök. A keverőpult alacsony zajú, tónusa meleg, kellemes. Az outboardok kíváló hangzásúak és jól paraméterezhetőek.

Mikrofonparkomban világszerte elismert gyártók készülékei találhatóak meg. A méltán klasszikus Shure (SM57, SM58, Beta58A) mikrofonoktól kezdve az AKG (C525, D112, D5, D7) termékein keresztül egészen a nem olyan régi, ám annál kedveltebb ausztrál Rode (M3) mikrofonokig. A széles választék biztosítja, hogy mindenki megtalálja köztük a maga hangzásvilágát, igényét és számítását.

Fénytechnika

Ezen a téren is rendkívül korszerű megoldást használok. Számítógép vezérelt, programozható fényvezérlő rendszerem minden igényt kielégít. Az előre elkészített programok bármely ponton kézzel módosíthatóak, megváltoztathatóak, így könnyedén a műsor menetéhez igazíthatóak. Lehetőség van egyéni fényprogramok készítésére is, amennyiben ezt a rendezvény előtt időben jelzi a megrendelő. A világítási rendszer korszerű LED technológiára épül, melynek előnye, hogy gyors, azonnali változásokat képes megjeleníteni. Ez igény szerint kiegészíthető egyéb látvány elemekkel (projektor, lézer, füstgép, nagy fényerejű halogén reflektorok, stb.). A rendszer rugalmas, így sok féle látvány megvalósítására alkalmas.

Részletek mutatása

Manapság egy rendezvényen nem csak az fontos, hogy jól szóljon, hanem az is, hogy mennyire látványos és hogy is néz ki. A legtöbb rendezvény komoly látványtechnikával próbálja a résztvevők figyelmét megragadni, mivel ez kulcsfontosságú a fenntarthatóságukhoz. Egy jó előadó most már sajnos nem elegendő egy sikeres rendezvény lebonyolításához.

A fényvezérlő szoftver alkalmas a korlátlan számú eszköz (fényforrás, effekt gépek, stb.) kezelésére és a tetszőleges számú univerzum használatára, ami azért fontos, mert az egy-egy univerzumban elhelyezhető lámpák száma véges. Ezzel a szoftverrel azonban a lehetőségeknek csak a futtató számítógép ereje (mennyit bír a számítógép) és a képzelet szabhat határt. Ezen kívül a szoftver képes USB, ArtNet, SPI, OSC és MIDI kommunikációkra is, mely lehetővé teszi a különleges eszközök használatát és a más vezérlőkkel történő összekapcsolást is.

Megvalósítási példák

 • Koncertek
 • Városi rendezvények / falunapok
 • Színházi előadások
 • Esküvők, lakodalmak
 • Egyéb előadások hangulatvilágítása (irodalmi est, tánc, stb.)
 • Termékbemutatók / gálaműsorok
 • Épületek külső-belső hangulatvilágítása
 • Előre elkészített zenére épülő fény-show

Referenciák

Néhány példa korábbi munkáimra:

 • Bercsényi Miklós Gimnázium (Győr) szalagavató ünnepsége (2006, 2017 óta)
 • DINO Színpad műsorai (2014 óta)
 • Hell Vill (2014-2017)
 • Kónyi Bika ROCK (2016, Voltrex Könnyűzenei Találkozó folytatása)
 • Nagybajcsi Falunap (2010-2013)
 • Szigetköz Hangja Verseny és tábor (2014, 2018)
 • Tupperware győri területi rendezvényei (2018 óta)
 • Viktória Énekstúdió rendezvényei (2014 óta)
 • Voltrex Könnyűzenei Találkozó (2013, 2015)

Galéria

Kattints a nagyobb képért:

Egyéb

A hang- és fényrendszer főbb elemei megtekinthetőek a Letöltések menüpontban található ride-ban.

Stúdió munkáimmal kapcsolatos hangminták elérhetőek az alábbi linken: SoundCloud

Igény szerint össze tudok dolgozni más cégekkel nagyobb projektek esetén. A lehetőségekről és az árakról az Elérhetőség menüpontban megadott elérhetőségeimen kaphat bővebb tájékoztatást.

Kulcsszavak:
Hang, hangosítás, hangtechnika, fény, fénytechnika, látvány, látványtechnika, vizuál, vizuáltechnika, rendezvény, rendezvénytechnika, színpad, színpadtechnika, stúdió, felvétel, LEDfal, kamera, fotó, videó